Nyhed

Så hoppede gærdesmutteungerne af reden

Netop i dag, hvor vejret bød på de værste tordenskyller i lang tid, valgte gærdesmutteungerne at hoppe af reden...

Gennem de seneste måneder har vi været vidne til gærdesmutternes lidt specielle – gammeldags? – arbejdsfordeling mellem kønnene:

I det tidlige forår bygger hannen flere forskellige mere eller mindre kugleformede reder rundt omkring, som han tilbyder sin udkårne – som der godt kan være et par stykker af… Han er ekstremt flittig – henter det ene græsstrå efter det andet – og det er ikke alle rederne der lykkes.

Hunnen vælger så en af rederne, og herefter er det hende der står for at ruge æggene ud og opfodre ungerne. Hun gør virkelig noget ved sagen. Vi har set hende komme med insekter 30-40 gange i timen – i alle de lyse timer. Det løber op på omkring 500 fodringer i løbet af hvert døgn.

Hannen bidrager skam også: Han sidder nemlig i et træ i nærheden og ’synger’ sit klikkende ’tjikk, tjikk, tjikk’. Og det gør han også alle de lyse timer, så vi er lidt trætte af ham…

Jeg tror, det er andet kuld i år, for i maj så jeg dem med et par unger, så det er en imponerende præstation.

Det kan være lidt svært at forstå, hvordan det kan være en evolutionær fordel at have denne fordeling af arbejdet, men det fungerer tilsyneladende, for vi har haft Gærdesmutter hvert eneste år i mange år – og den findes også udbredt i hele Danmark – se her: https://dofbasen.dk/ART/art.php?art=10660

Fuglens latinske navn – Troglodytes troglodytes – betyder huleboende huleboer, idet en troglodyt er en huleboer. Ganske beskrivende når den nu bygger så mange huler.

Tekst og billeder: Henrik Grüttner

Gærdesmutternes rede - godt puttet ind på en bjælke. Man kan lige skimte et næb.

Hun-gærdesmutten på vej med mad - nummer 349 gang den dag...

Og her sidder så en af de tre unger i græsset.