Nyhed

Masser af humlebier

Her i april er der masser af de store humlebier...

Det vrimler med dem i øjeblikket, de store humlebier. Det er dronninger af Mørk Jordhumle som er i gang med at samle pollen og nektar, så de kan få energi til at starte på redebygningen – efter en lang vinter i dvale.

Reden bygges i hulheder i jorden – måske et forladt musehul – som omhyggeligt fores med mos og andre bløde ting. Når reden er klar, begynder dronningen at bygge små krukker af en voks, hun udskiller på bugen, og så lægger hun 8-16 æg i hver sin krukke, på toppen af hver sit bibrød – en blanding af pollen og nektar.

Når æggene klækkes lever larverne af bibrødet med tilskud af friske forsyninger, som dronningen indsamler. Dronningen kan også ruge på æg og larver ved at vibrere med brystmusklerne, som derved udvikler varme. Efter nogle uger forpupper larverne sig og forvandles til arbejderbier. Nu kan dronningen endelig slappe lidt af og lade sig opvarte af arbejderne, mens hun koncentrerer sig om at producere flere æg. Formodentlig bliver hun i sit bo resten af livet.

Sommeren igennem sørger arbejderne for at skaffe føde, og når kolonien bliver stor nok begynder den at producere nye dronninger og hanner.

Så det er hårdt arbejde at være humlebi-dronning…

Et fascinerende insekt, som vi skal være glade for, fordi det hjælper med bestøvningen af en masse forskellige planter.

Kilde: Natur og Museum: Humlebier

Skrevet af Henrik Grüttner

Mørk Jordhumle på Mirabelle

Mørk Jordhumle på Rød Tvetand