Nyhed

Vi deler vores grønne stemme i treparten

- Vi har et ansvar for, at andre grønne foreninger og grupper får indflydelse på resultaterne af den grønne trepart. Og det ansvar tager vi alvorligt, understreger næstformand i DN Odsherred Ole Busck.

Udtalelsen kommer under et interview med to antropologistuderende fra Københavns Universitet, Lukas Grundtvig og Emilie Steenholt.

De studerende undersøger, hvordan enkeltpersoner og lokale fællesskaber kan få indflydelse på den grønne treparts arbejde med at sætte en stopper for forureningen af Isefjord.

Odsherred er med i to lokale treparter

Ole Busck er udpeget som den ene af to repræsentanter fra DN i den lokale trepart for Isefjord og Roskilde Fjord.  Den trepart tæller i alt 20 kommuner, der udleder vand til fjordene.

Den anden lokale trepart omfatter den nordlige del af Storebælt, Sejerø Bugt og Nekselø Bugt. Den trepart består af i alt fem kommuner.  Her sidder bestyrelsesmedlem Jørgen Boldt fra DN Odsherred med i den baggrundsgruppe, der hjælper de to repræsentanter fra DN Kalundborg, der er udpeget til treparten.

Ødelæggelserne under overfladen

De studerendes interview med Ole Busck foregår på stranden ved udløbet af Lammefjord og Sidinge Fjord. Forårssolen skinner fra en klar blå himmel og laver fine små lysglimt i vandet. Det er ikke til at se, at der stort set ikke er noget liv tilbage under fjordens overflade.

- Jeg stoppede med at fiske og sætte net i fjorden i 2018. Der var ikke mere ålegræs og næsten ingen fisk tilbage. De fladfisk, der var tilbage, blev ædt af krabberne, mens de sad i nettet, beklager Ole og fortæller, at han bor ud til den indre del af Isefjord, som er værst ramt af forureningen. 

Respekt for Red Isefjord

De studerende fra Københavns Universitet har besøgt flere repræsentanter fra Red Isefjord og vil gerne høre, hvordan DN Odsherreds holdning er til deres indsats.

- Vi har i høj grad respekt for deres arbejde. Det er fantastisk at se, hvordan gruppen af bekymrede borgere er vokset med lynets hast. Det er virkelig godt gået, siger Ole Busck, og understreger at Red Isefjord er en vigtig samarbejdspartner.

Bag lukkede døre

Han gør opmærksom på, at DN Odsherred ikke kan dele alle oplysninger med de grønne samarbejdspartnere, før resultaterne af forhandlinger er offentliggjort.

- Forhandlingerne om, hvilke områder på land, der skal ændres til natur, må nødvendigvis foregå bag lukkede døre. Ellers risikerer vi, at de bryder sammen, forklarer Ole Busck.

Det grønne samarbejde

DN Odsherred er i direkte kontakt med organisationer og grupper som DOF, Jægerforbundet, Odsherred Sportsfiskerforening, Red Isefjord, Friluftsrådet og Ren Nekselø Bugt.

- Men vi vil gerne have forslag også fra andre naturinteresserede om, hvilke områder vi kan arbejde videre med i treparten, siger Ole og fortsætter:

- Samarbejdet foregår på flere platforme. Vi holder jævnligt teams-møder med repræsentanter fra de lokale organisationer. Desuden informerer vi løbende om arbejdet i nyhedsbreve, på vores hjemmeside og på Facebook. Og sidst er man også velkommen til at sende os en mail, siger han.

De antropologistuderende har fået svar på deres spørgsmål, og vi forlader vi forlader fjorden. Når deres undersøgelse er færdig, skriver vi om konklusionerne.

Brug trepartens redskaber

DN Odsherred anbefaler, at man bruger Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljøs digitale værktøj MARS’ screeningsmodul til at udarbejde forslag (skitseprojekter). MARS står for Multifunntionelt Areal Registrerings System.

I kan sende forslag til:

 Følg med i treparten: