Nyhed

Den grønne trepart i Odsherred skal redde Isefjorden

Flere vådområder langs kysterne og et øjeblikkeligt stop for brugen af bundtrawl i Isefjord.

Sådan lyder professor og havbiolog Stiig Markagers opskrift på, hvordan vi kan redde Isefjorden og Roskilde Fjord fra de alt for store mængder af kvælstof og fosfor, der ledes ud i vandløb og fjorde fra dyrkede marker.
Jan Henningsen
Det ses tydeligt, hvordan det næringsrige vand ledes gennem kanalen og ud i Sidinge Fjord

Stiig Markager deltog online i DN Odsherreds møde 3. marts 2025 om, hvad den grønne trepart vil betyde for Odsherred.

Han fastslog, at selvom man sætter redningsplanen i gang med det samme, vil der gå årtier, før fisk og ålegræs er tilbage i fjordene.

- Vi skal trække os tilbage fra vandkanten og lade naturlige vådområder på land hjælpe med at binde næringsstofferne, sagde han og understregede, at det samme gælder for søer og åer på land.

- Når det gælder bundskrab efter muslinger, skal det stoppes med det samme. Når der skrabes, hvirvles næringsstoffer fra bunden op i vandet, hvor de gør stor skade. Forsætter man med det, vil det forhindre, at vi får en sund fjord igen, lød advarslen.

På Landsplan stammer 69 procent af næringsstofferne fra landbruget, og Stiig Markager vurderer, at det samme gør sig gældende i Isefjorden.

Kommunerne har den største opgave
Borgmester Karina Vincentz deltog også i mødet, og hun pointerede, at hun vil gøre, hvad hun kan, for at føre den grønne treparts opgaver ud i livet i samarbejde med lodsejerne og DN Odsherred.

- Det store arbejde med treparten kommer til at ske i kommunerne, for det er her forhandlingerne med lodsejerne vil foregå, sagde hun og understregede, at hun ikke havde mødt nogen lokale landmænd, der er imod treparten.

Når det gælder brugen af bundtrawl i Isefjorden, har byrådet i Odsherred netop sendt et bekymringsbrev til miljøministeren og ministeren for Grøn Trepart med et krav om, at det skal forbydes nu.

I brevet står der blandt andet. ”Skal de sårbare økosystemer på havbunden beskyttes og have en reel chance for at komme sig, er det afgørende, at havbunden får mest muligt ro – og det skal ske nu.” 

Treparten for begge fjorde
Odsherred Kommune er kun én blandt mere end 20 kommuner, der deltager i den trepart, som arbejder med løsninger for Isefjord og Roskilde Fjord. Det er den trepart, der skal foreslå hver kommune, hvordan den kan omlægge landbrugsdriften, så de bundne mål på landsplan kan opfyldes.

Treparten for Isefjord og Roskilde Fjord består af kun to personer fra hver af de tre parter. Den ene af de to repræsentanter fra DN er Ole Busck, næstformand i DN-Odsherred. Den anden er Kirsten Hansen, bestyrelsesmedlem i DN Halsnæs. Men der er op mod 40 kommunale repræsentanter.

- Vi er til gengæld godt repræsenterede højere oppe i systemet, hvor DN, landbruget og Kommunernes Landsforening er ligeligt repræsenterede, oplyste Ole Busck. Han forklarede også, hvordan den grønne trepart er organiseret og hvilke opgaver, der skal løses.

Indflydelse til flere
Over 100 deltagere var samlet til mødet, hvor en række grønne foreninger også var repræsenteret.

Et af formålene med mødet var at etablere et lokalt samarbejde med de grønne organisationer og andre, der har interesser i at deltage som for eksempel vandværkerne.

Årsagen er at give alle viden om og indflydelse på, hvordan treplanen skal føres ud i livet lokalt. DN-Odsherred, som via Ole Busck sidder med ved forhandlingsbordene, ønsker at få forslag, ideer og sparring med andre, der tænker grønt og klimavenligt. 

Du kan hente Ole Buscks slides her.

Når vi har modtaget slides fra Stiig Markager bliver de også tilgængelige her.