Pressemeddelelse

Byggeri i kystzonen gavner ikke Odsherreds borgere

Her finder du vores pressemeddelelse om Planstyrelsens tilladelser til byggeri af hotel på Skamlebæksletten og ferieboliger ved røgeriet i Havnebyen.

Byggeri i kystzonen gavner ikke Odsherreds borgere

Danmarks Naturfredningsforening Odsherredsafdeling påpeger, at privat investering i byggeri af badehoteller og feriecentre i kystzonen i beskyttet og sårbar natur ikke tjener de samfundsmæssige interesser i kommunen. Projekterne vil forringe naturværdierne i områderne, som giver borgerne mulighed for naturoplevelser, og som er af betydning for folks valg og benyttelse af de eksisterende sommerhuse. Det kan ikke opvejes af den forventede indtjening i kommunen på projekterne.

Ministeren for byer og landdistrikter og aftalekredsen bag en ændring af planloven har godkendt de to forsøgsprojekter for kyst- og naturturisme: ferieboliger ved røgeriet i Havnebyen og et badehotel i Skamlebæk, som Odsherred Kommune har ansøgt Planstyrelsen om forsøgstilladelser til, og som gør det muligt at dispensere fra planlovens regler om forbud mod byggeri inden for strandbeskyttelsen. 

Planloven værner om natur og miljø og og skaber rammer for vækst og udvikling på et bæredygtigt grundlag, og med respekt for menneskets livsvilkår og bevarelsen af dyre- og planteliv. Med ændringen af loven og udpegningen af de to forsøgsprojekter er en vigtig del af beskyttelsen af kystnaturen sat ud af spil. Er det virkelig noget, der er i Odsherreds borgeres interesse?

DN og otte andre grønne organisationer har udsendt et opråb om at det er meningsløst og uacceptabelt, at regeringen svækker planloven og åbner for mere byggeri i kystlandskaberne, og at det er stik mod alle politiske løfter om mere natur i Danmark og imod formålet med den grønne trepart. Fritidsboliger og hoteller placeret langs kysten vil forringe danskernes mulighed for friluftsliv og adgang til naturen, og mindske muligheden for at skabe mere beskyttet natur. (https://www.dn.dk/nyheder/oprab-ikke-mere-byggeri-pa-kysterne/)

Politikerne mener, at forsøgsprojekterne kan give indtjening og “skabe liv” i yderområderne, og at det kan gøres i balance med naturen (https://www.blkm.dk/aktuelt/singlevisning/ni-udvalgte-turismeprojekter-i-landdistrikterne-faar-mulighed-for-at-blive-til-virkelighed). Men der er allerede masser af liv i de fredede og beskyttede kystområder, nemlig med de fugle, pattedyr og insekter, der bebor arealerne, og hvoraf nogle er rødlistede og er de mest sjældne og dyrebare arter, vi har. Og der er også liv på stederne med de mange borgere og fritidsborgere, der går tur på arealerne. Den ønskede balance mellem naturhensynet og turismen er allerede sikret af gældende lovgivning og fredningsbestemmelser, så dem må der ikke rykkes ved.

Odsherreds borgmester regner med at projekterne vil generere 100 arbejdspladser (https://www.tv2east.dk/odsherred/borgmester-jubler-julen-er-kommet-ekstra-tidligt-i-aar) og at det vil give indtjening til kommunen. Det forekommer at være et meget, meget optimistisk tal, og der vil sandsynligvis blive brugt arbejdskraft udefra. Og tabet af værdifuld natur og naturoplevelser for kommunens borgere, og nedsat brug af sommerhusene nær projekterne, er ikke blevet indregnet.

Det undrer os desuden i DNO, at kommunen bakker så stærkt op om projekterne, og at hensynet til borgernes holdning og kommunens egen naturpolitik og -planlægning tilsidesættes. Planloven tilsigter, at offentligheden i videst muligt omfang inddrages i planlægningsarbejdet, men de to forsøgsprojekter er holdt tæt indtil kroppen. Ansøgningerne til Planstyrelsen har ikke været offentliggjort, og på et borgermøde afholdt for et år siden var der stor utilfredshed med de manglende oplysninger og den manglende tilstedeværelse af de ansvarlige politikere. I den efterfølgende planstrategiændring blev der ikke taget hensyn til de mange kritiske høringssvar om forsøgsprojekterne, som blev indsendt på vegne af DN Odsherreds over 1000 medlemmer, Skamlebæk Naturlaugs 680 følgere og adskillige grundejerforeninger, samt fra enkeltpersoner i de to berørte områder. Der blev især udtrykt bekymring for nedslidning af naturen, øget trafik, skæmmende bygninger, og manglende kloakering.

DN Odsherred vil følge den videre proces med forsøgsprojekterne tæt. Der er på området ved røgeriet indberettet fund af markfirben, som er en EU beskyttet såkaldt Bilag IV art, og badehotellet i Skamlebæk er planlagt i et strengt naturbeskyttet, Natura 2000 og fortidsmindebeskyttet område, og derfor vil det kræve yderligere dispensationer fra naturbeskyttelseslovgivningen og EU-reglerne. Desuden skal påvirkningen af stedets sjældne naturtyper og biodiversitet vurderes i en miljøanalyse. Endelig er en fredningssag for Skamlebæk og Veddinge Bakker tæt på at blive afgjort, og adskillige af de foreslåede fredningsbestemmelser vil sandsynligvis ikke kunne overholdes under byggeri og drift af et hotel. Vi ser desuden frem til en forbedret naturplejeindsats på og omkring Skamlebæksletten, i en samlet indsats i hele området, baseret på de erfaringer, der er opnået i tidligere projekter.

DN Odsherred forventer, at der offentliggøres yderligere oplysninger om de to forsøgsprojekter, herunder om der er knyttet betingelser til godkendelserne. Vi ser frem til hvad resultaterne af miljøvurderingerne bliver, og vi vil se om forsøgsprojekterne, når de skal udføres, lever op til Planstyrelsens kriterier for forsøgsprojekterne og overholder tidsrammen for forsøgstilladelsen. Vi forventer desuden, at offentligheden bliver inddraget og hørt i den videre planlægningsproces.

Med venlig hilsen

Bestyrelsen for Danmarks Naturfredningsforening Odsherred.

Yderligere info fås hos bestyrelsesmedlem Bente Ilsøe, 26281344, Benteilsoe@hotmail.com