Skamlebæksletten og Veddinge Bakker.
Fredningsnævnet har den 29. april 2025 truffet afgørelse om fredning af Veddinge Bakker og Skamlebæksletten. Nævnet har samtidig truffet afgørelse om erstatninger i anledning af fredningen.DN Odsherred er glade for at fredningssagen har fået et positivt udfald, og vi er stolte af at have bidraget til at et dyrebart naturområde nu er bedre beskyttet.
Odsherred Kommune og Danmarks Naturfredningsforening rejste over for Fredningsnævnet for Vestsjælland den 1. juni 2021 forslag til fredning af Veddinge Bakker og Skamlebæksletten. Fredningsforslaget omfatter ca. 470 ha.
Fredningsnævnet har nu afgjort sagen. Se omtale her: https://fredningsnaevn.dk/annonceringer/2025/afgoerelse-om-fredning-af-veddinge-bakker-og-skamlebaeksletten-i-odsherred-kommune
Se Fredningsnævnets sagsbeskrivelse her: https://fredningsnaevn.dk/fredningssager/veddinge-bakker-og-skamlebaeksletten/
Aktuel status (Opdateret 1. maj . 2025)
Da den samlede erstatning og godtgørelse til lodsejerne overstiger 500.000 kr., skal fredningsnævnets afgørelser efterprøves af Miljø- og Fødevareklagenævnet, uanset om afgørelsen påklages, jf. naturbeskyttelseslovens § 42,
Miljø- og Fødevareklagenævnet får op til to år til efterprøvningen, hvorefter kommunen får to år til at udarbejde en plejeplan for det fredede område og til at anlægge de nye stier. Odsherred Kommune er nemlig plejemyndighed på de privatejede fredede arealer, selvom Byrådet i juni 2022 med et snævert flertal i Byrådet valgte at udtræde som medsagsrejser. Kommunen skal således sørge for anlæg og vedligeholdelse af stier, skiltning m.m., og skal udbetale en fjerdedel af erstatningsbeløbene til lodsejerne.
Sagens forløb
Odsherred Kommune og Danmarks Naturfredningsforening rejste sammen den 1. juni 2021 et forslag til fredning af Veddinge Bakker og Skamlebæksletten over for Fredningsnævnet for Vestsjælland. Der blev holdt et offentligt møde og gennemført flere besigtigelser, og den 11. juli 2022 udsendte nævnet et revideret fredningsforslag og fredningskort.
Behandlingen i Fredningsnævnet måtte forlænges i to år, ikke mindst på grund af indsigelser fra de berørte lodsejere, der ikke ønskede stier og restriktioner i driften af deres jord. Den endelige fredningskendelse forelå 29. april 2025.
Fredningens resultat
Fredningen omfatter ca. 470 ha. enestående landskab. Det er en opdatering til naturfredning af en 60 år gammel landskabsfredning af bakkerne, suppleret af en ny naturfredning af smeltevandssletten ved Skamlebæk. Området er specielt naturmæssigt, landskabsmæssigt og geologisk, og det har meget høj naturværdi, som levested for en række truede og sjældne arter af dyr og planter.
Landskabet og dets biodiversitet har gennem fredningen opnået en beskyttelsesgrad, der ikke kan opnås ad anden vej. Fredningens formål er at bevare og forbedre områdets naturværdier, med levesteder og spredningskorridorer for plante- og dyreliv, at sikre naturområdernes udvidelse og sammenhæng, samt at give mulighed for naturforbedrende pleje. Bakkerne, dalene og sletten skal fremtræde som et overvejende åbent landskab afbrudt af småskove, krat og levende hegn. Derved sikres også de geologiske interesser, og der skabes grundlag for, at der sker en formidling af disse. Områdets rekreative kvaliteter øges, ved at sikre offentligheden bedre adgang til området med stisystemer og fri fladefærdsel på de offentlige og de ikke dyrkede private arealer, se kortet. Fredningen skaber desuden grundlag for naturpleje, der vil medvirke til at sikre gunstig bevaringsstatus af de arter og naturtyper, som Natura 2000-habitatområdet er udpeget for.
Find fredningsbestemmelserne her
Fredningsbestemmelserne er beskrevet fra side 70 i den samlede afgørelse: https://fredningsnaevn.dk/media/is3azs2d/29-04-2025-afgoerelse-veddinge.pdf
Nedenfor kan du se kortet over naturtyperne i området:
På Skamlebæksletten er der fundet mange spændende sommerfugle, bl.a. Violetrandet Ildfugl og Argusblåfugl - begge arter er under pres i DK.
Se dem nedenfor:
Foto: Henrik Thomsen
Foto: Henrik Grüttner