Den grønne trepart - II
Arbejdet er begyndt. Først og fremmest har man både i kommunen og hos os i DN Odsherred haft travlt med at få organiseringen på plads. Der er udpeget og valgt repræsentanter til en række forskellige grupper og udvalg, som det vil kunne fylde et helt nyhedsbrev at gøre rede for.Opgaver og organisering i den grønne trepart i Odsherred
Status pr. 30.03.2025
Vigtigst for os er de to grønne treparter, som Odsherred Kommune er en del af. Disse treparter er defineret ved de vandoplande til de vandområder, som overordnet skal have forbedret deres økologiske tilstand inden 2027. Odsherred Kommune afvander dels til Storebælts nordlige del (sammen med fem andre kommuner), dvs. Sejerø Bugt og Nekselø Bugt og dels til Isefjord (hvor vi indgår i oplandet til både Isefjord og Roskilde fjord sammen med 20 andre kommuner).
Repræsentanter fra kommune, landbrug og DN
Borgmester Karina Vincentz og Felex Pedersen (A) er de to politisk udpegede repræsentanter. De sidder i begge de to treparter sammen med to repræsentanter fra de øvrige kommuner i vandoplandene. Der er altså mange kommunale repræsentanter i de to treparter.
Desuden har DN og landbruget hver to repræsentanter og Naturstyrelsen en enkelt repræsentant i hver af de to treparter, men det har ikke den store betydning at vi er så få, da alle beslutninger skal træffes ved konsensus.
DNs hovedbestyrelse har udpeget Ole Busck fra DN Odsherred samt Kirsten Hansen fra DN Halsnæs som DNs repræsentanter i treparten for Isefjord og Roskilde Fjord.
Vi har ingen med i styregruppen for den anden trepart, men Jørgen Boldt fra DN Odsherred sidder med i en baggrundsgruppe, der hjælper de to repræsentanter fra DN Kalundborg.
Indflydelse til andre grønne foreninger og grupper
I DN Odsherred er vi meget opmærksomme på at inddrage de øvrige grønne organisationer i arbejdet. Det sker gennem direkte kontakter, herunder med DOF, Jægerforbundet, Odsherred Sportsfiskerforening, Friluftsrådet, Red Isefjord og Roskilde Fjord, Ren Nekselø Bugt m. fl. Desuden er vi sammen med landbrugsorganisationerne – og med Geoparken, Naturstyrelsen, Odsherred Forsyning, Vandværkerne og Lammefjordens Dige- og Pumpelaug - inviteret med i Odsherred Kommunens følgegruppe til de to grønne treparter, der er placeret under §17,4-udvalget for grøn omstilling.
Opgaven er sådan set klar. Den handler primært om tre ting:
- Udtagning af kulstofrige lavbundsområder.
Disse er godt registrerede, så hver kommune ved hvilket potentiale de har for at udtage interessante lavbundsområder. For Odsherred Kommune er det samlet ca. 2.100 ha. Kommunen er ganske langt med planer for udtagning af 159 ha i Trundholm Mose, men der skal altså udarbejdes planer for flere områder.
- Reducering af kvælstofudledning til hav og fjorde ved hjælp af en storstilet arealomlægning.
Her er der udregnet tal for hvert delvandopland, ikke for hver kommune. Vi ved altså ikke præcist, hvor mange tons kvælstof, der skal reduceres med i Odsherred kommune, kun hvor meget der skal reduceres med i de enkelte delvandoplande. Her er det tydeligt, at der især skal reduceres med mange tons kvælstof til den indre Isefjord – hvilket betyder, at Odsherred Kommune får en stor rolle at spille i dette område, da vi udgør en stor del af oplandet hertil, ikke mindst Lammefjord og Sidinge fjord. Også Sejerø Bugt er i ringe økologisk tilstand. Reduktionen skal findes ved hjælp af udtagninger af især de marker, der har en lav retentionsværdi – dvs. ikke tilbageholder ret meget af det kvælstof, der tilføres markerne og som derfor i stor stil havner i fjorden. Ganske snart skulle der komme beregninger af retentionsværdien, vist helt ned på markniveau – og så kan man for alvor begynde at se på, hvor der især vil være en gevinst for vandmiljøet at udtage jorde.
- Skabelse af større sammenhængende naturområder, herunder mindst 20 % beskyttet/strengt beskyttet natur.
Der tilstræbes synergi med øvrige indsatser, så udtaget landbrugsjord bliver til natur. Det kan være i form af lavbundsnatur, permanent ekstensivering og skovrejsning. I forhold til skovrejsning kommer der sidst i 2025 nye ordninger for at søge midler. Der skal rejses i alt 250.000 ha ny skov inden 2040 på nationalt plan (heraf 100.000 urørt skov – mest interessant for naturindholdet) – men det kommer til at være meget forskelligt fra kommune til kommune, hvor meget skov der skal rejses. Odsherred Kommune har pt. en målsætning om 600 ha. ny skov, men det bør nok være betydeligt mere, hvis vi skal bidrage ordentligt til det nationale mål. Ny skov kan især være interessant de steder, hvor der skal passes bedre på grundvandet - samt steder, hvor mindre naturområder skal bindes bedre sammen. Det vil også være rigtig godt, hvis der etableres brede (minimum 10 m.) randbevoksninger langs vandløb og kyststrækninger.
Vi skal have vandet tilbage i landskabet
Vi ved godt – bl.a. fra AU-professor Stiig Markagers indlæg på vores offentlige møde d. 3. marts i Asnæs – at den aftalte mængde kvælstof, der skal udtages, langt fra er nok til at sikre god økologisk tilstand i hav og fjorde. Det er snarere 24.000 ts og ikke kun 14.000 ts på landsplan, og dvs. 100.000 ha mere end det, der er aftalt at udtage af intensiv drift. Vi vil i arbejdet med treparten slås for ophør af landbrugsdrift ikke blot på marker, der udleder alt for meget kvælstof, men også langs alle vandløb og langs fjorden, og så skal vi have vandet tilbage i landskabet og sikre mod fosforforurening af de ferske vande.
Der er oprettet et digitalt værktøj, MARS, der skal registrere alle forslag og udregne, om man kommer i mål med ovenstående opgaver. Hver enkelt kommune skal senest med udgangen af 2025 vedtage en omlægningsplan, der sammen med alle de andre trepart-kommuners planer opfylder de ovenstående mål. Odsherred Kommune har ansat en projektleder og dannet en faglig organisering til at udpege områder, der kan indgå.
Send jeres forslag til os
Også i DN Odsherred begynder vi at udpege områder, som vi mener bør tages med i betragtning, når de grønne treparter skal samle trådene. I kommende nyhedsbreve vil vi præsentere nogle af disse områder, men i denne omgang vil vi blot orientere om, hvordan I som gode naturinteresserede også kan bidrage med forslag.
Alle kan arbejde med forslag, også kaldet skitseprojekter, i screeningsmodulet under det digitale værktøj, MARS, der findes på den nye grønne styrelse, SGAVs hjemmeside (https://sgav.dk/groen-trepart). Sådanne forslag kan sendes til os i DN Odsherred på odshered@dn.dk">odshered@dn.dk og/eller til kommunen via groentrepart@odsherred.dk">groentrepart@odsherred.dk