Den grønne trepart
Så fik vi en grøn trepart.Vi følger arbejdet med spænding og håber naturligvis at det faktisk vil bidrage til mere og bedre natur både på land og i vand – i Odsherred såvel som i Danmark.
DNO vil – med vores gode lokale indblik i forhandlingernes forløb – på denne hjemmeside fortløbende orientere om udviklingen, ligesom vi vil holde flere åbne møder og orientere pressen. Vi er også meget åbne for input fra DNs medlemmer i Odsherred, man skriver bare til os på mailadressen: odsherrred@dn.dk.
Dette ambitiøse initiativ skal gennem de næste mange år sørge for at vi får bedre forhold i fjordene, undgår at slippe CO2 ud fra markerne og skabe mere biodiversitet i Danmark – alt sammen ved at omlægge landbrugsjord til natur – vådområder eller skov. Ambitionen er 250.000 ha skov – heraf 100.000 ha som urørt skov – og 140.000 ha landbundarealer.
Planen er udformet af regeringen, landbruget og Danmarks Naturfredningsforening. Deraf navnet grøn trepart.
Der er oprettet et nyt ministerium og en ny styrelse til at gennemføre planerne – Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø. Se eventuelt mere her: https://sgav.dk/groen-trepart/lokale-treparter
I løbet af 2025 skal der udformes såkaldte ’omlægningsplaner’, som kan opfylde behovet for reduceret kvælstofudledning fra landområderne til fjordene. Disse forventes så efterfølgende realiseret ved at landbrugerne sælger de arealer, som skal udtages, til staten. Dette skal ske inden 2027, hvor aftalen tages op igen. Hvis ikke landbruget frivilligt har afgivet arealer nok på dette tidspunkt, vil de blive underlagt en lang række dyrkningsmæssige begrænsninger. Der er dog stadig mange uafklarede spørgsmål om hvordan forløbet vil blive.
Den største reduktion til Isefjord skal ske i den sydlige ende af fjorden, hvor det forventes at belastningen skal reduceres med over 500 ton per år. Der er ingen tvivl om at Lammefjorden er en af de helt store kilder.
Organisering
Arbejdet organiseres i såkaldte ’lokale treparter’ – en slags styregrupper som har to repræsentanter fra hver kommune i det aktuelle vandafledningsopland samt to repræsentanter for landbruget og to fra DN.
For oplandet omkring Isefjord og Roskilde fjord – der tæller ca. 20 kommuner – er DNs repræsentanter Ole Busck fra DN Odsherred og Kirsten Hansen fra DN Halsnæs. Læs mere om dem her: https://www.sn.dk/art6240922/roskilde-kommune/miljoe/voldsomme-tal-for-fjorde-kirsten-og-ole-skal-vaere-med-til-at-finde-loesninger
Odsherred kommunes repræsentanter er Kamila Vincentz og Søren With.
DN har derudover etableret en ’baggrundsgruppe’ med repræsentanter fra de fleste DN-afdelinger med afløb til fjordene.
Du kan se det samlede opland for Isefjord og Roskilde fjord i diagrammet nedenfor.
Med støtte fra en teknisk arbejdsgruppe, der bl.a. omfatter såkaldte ”udtagningskonsulenter”, som er bekendt med landbrugets forhold, og et sekretariat, der begge etableres i Holbæk kommune, udarbejder treparten projekter som input til omlægningsplanerne, som skal godkendes i hver enkelt kommune inden udgangen af 2025.
De fleste kommuner vil formodentlig også etablere kommunale trepartsfora, hvor de kan tale med landbruget, DN og andre natur- og miljø-interessenter. En sådan gruppe vil blive etableret her i Odsherred, men planerne er ikke klar endnu.
Nyt IT-system til beregning af effekterne
Til brug for arbejdet er der udarbejdet et nyt IT-system kaldet MARS (Multifunktionelt Areal RegistreringSystem). Screeningsmodulet i dette system er frit tilgængeligt for alle og her er det muligt at indtegne et areal og få beregnet hvor store effekter i forhold til kvælstofreduktion, kulstoflagring og natur/biodiversitet en eventuel udtagning vil give. Systemet kan findes her: https://mars.sgav.dk/
Offentligt møde om treparten
DN Odsherred afholder et offentligt møde om treparten d. 3. marts kl. 17 til 19 i Aksen i Asnæs. Der er fri adgang. Se mere her: https://events.dn.dk/arrangementer/1801
Den videre indsats
Vi følger arbejdet med spænding og håber naturligvis at det faktisk vil bidrage til mere og bedre natur både på land og i vand – i Odsherred såvel som i Danmark.
DNO vil – med vores gode lokale indblik i forhandlingernes forløb – på denne hjemmeside fortløbende orientere om udviklingen, ligesom vi vil holde flere åbne møder og orientere pressen. Vi er også meget åbne for input fra DNs medlemmer i Odsherred, man skriver bare til os på mailadressen: odsherrred@dn.dk">odsherrred@dn.dk.
Diagram fra Miljøstyrelsen