Udvalget for grøn omstilling
Kommunen nedsatte under den tidligere borgmester et såkaldt ’ad hoc’ udvalg efter §17 stk. 4 i kommunalfuldmagten.Udvalget er sammensat af repræsentanter for Byrådet og repræsentanter for lokalsamfund, landliggere, lokale virksomheder, landbruget og Danmarks Naturfredningsforening med borgmesteren som formand.
DN Odsherred er repræsenteret ved Ole Busck.
Efter kommunalvalget valgte det nye flertal at lade udvalget fortsætte til udgangen af 2023.
Her følger en status for arbejdet pr. oktober 2022.
Ved et par indledende møder i foråret 2022 blev der i nogenlunde enighed udpeget tre fokusområder: energi, lokale fødevarer og bæredygtig adfærd/bæredygtigt liv. Samtidig blev der med inspiration fra det gode arbejde og resultaterne i den tidligere nedsatte biodiversitetsarbejdsgruppe etableret en arbejdsgruppe for hvert emne. DNO har efterfølgende meldt sig til at arbejde med energi og lokale fødevarer.
Ole Busck er repræsenteret i begge grupper, men har yderligere foreslået at Jørgen Boldt fra DNO-bestyrelsen indgår i energigruppen og Ivan Andersen sammestedsfra i fødevaregruppen. Der er i princippet åbent for at flere interesserede borgere kan indgå i grupperne.
Grupperne arbejder selvstændigt, men kan i et vist omfang trække på forvaltningens ressourcer. I selve §17,4-udvalget er der visse midler til rådighed til gennemførelse af kommunens nyligt vedtagne Naturpolitik og Klimaplan.
I energi-arbejdsgruppen har der været afholdt et møde, hvor der var enighed om at fokusere på Lokale energifællesskaber og mulighed for lokalt ejerskab med sigte på at modvirke ’energi-fattigdom’ blandt visse grupper af borgere. Indsatsen kunne både være i forhold til etablering af store VE-anlæg med firmaer og investorer udefra og mindre lokale fællesskaber, f.eks. omfattende en landsby, hvor kommunen måske kunne facilitere, at beboerne gik sammen om etablering af anlæg.
I fødevare-arbejdsgruppen blev der på første møde enighed om at fokusere på fremme af anvendelsen af lokale fødevarer, så vidt muligt økologiske, dels i institutioner med storkøkkener, dels i detailhandel og restauranter. For ikke at favne for vidt ville gruppen i første omgang søge konkret at engagere ledelse og personale et par enkelte steder med storkøkkener, f.eks. en kommunal institution og en ikke-kommunal (eks. en højskole) for at eksemplificere og tydeliggøre muligheder og udfordringer.
På mødet i §17,4-udvalget i september blev arbejdsgruppernes forslag godkendt. På initiativ fra energigruppen blev det desuden vedtaget at udvalget ville følge og fremskynde plan-afdelingens arbejde med et kommuneplan-tillæg, der vedrører arealanvendelsen i kommunen. Der er mange interesser på spil på dette felt: landbrug, placering af VE-anlæg, natur og biodiversitet, klima, rekreation, byudvikling mv. Et fælles møde for udvalget samt det politiske udvalg for Klima og miljø med planafdelingen blev aftalt.