Nyhed

Red Isefjord - stop muslingeskrab nu!

Sådan lød parolerne, da over 200 demonstranter krævede øjeblikkeligt stop for muslingeskrab i Isefjord. Et krav som blandt andre professor og havbiolog Stiig Markager er enig i.
- I dag er det videnskabeligt og internationalt dokumenteret, at muslingeskrab ødelægger fjorden, understregede han i sin tale.

Demonstrationen mod muslingeskrab fandt sted på Hundested Havn lørdag 22. marts. Det er her, de to muslingebåde Ronja og Fortuna lander deres fangster.

For at få fyldt nettene med blåmuslinger, skræller de tunge jernskrabere på bådene 20-30 cm af fjordbunden, så der rejser sig en sort hale af mudder i kølvandet på skibene.

Fra mudderet frigives der næringsstoffer og organisk materiale. Så længe stofferne er nede i bunden af fjorden, gør de ingen skade. Men det gør de i høj grad, når de hvirvles op i vandsøjlen.

Professor og havbiolog Stiig Markager fra Aarhus Universitet

Muslingskrab skal stoppe nu og ikke først om otte år

Regeringen har foreslået, at muslingeskraberne skal have otte år til at udfase ødelæggelserne af muslingebanker, ålegræs og havbund.

Et forslag, som formand for DN Odsherred og bestyrelsesmedlem i Red Isefjord, Henrik Grüttner er rystet over:

- Hvis ikke muslingeskrab stoppes nu, bliver Isefjord mere og mere ødelagt og om otte år er der ikke mere liv i fjorden, siger han.

Stigende vrede blandt borgerne

Demonstrationen mod muslingeskrab var arrangeret af den nystiftede forening Red Isefjord i samarbejde med Odsherred Sportsfiskerforening og DN Odsherred.

Red Isefjord startede i januar med et arrangement på Odsherred Gymnasium hvor omkring 250 personer deltog. Siden blev der skabt en gruppe på Facebook. Baggrunden var en stigende vrede blandt borgere, der fisker, sejler, dykker eller på andre måder nyder naturen i og omkring fjorden.

For som næstformand i Dansk Sportsfiskerforbund Morten Jacobsen formulerede det under sin tale:

- Hvis man har noget, man gerne vil passe på, skal man lade være med at ødelægge det.

Næstformand i Dansk Sportsfiskerforbund Morten Jacobsen

Svært af finde et flertal i Folketinget

Fra Folketinget deltog havmiljøordfører og SF’er Marianne Bigum. Hun måtte erkende, at det at det er svært at finde et flertal eller blive hørt af ministre og andre politikere - også selv om man har forskernes viden på sin side.

- Det burde ikke være så svært at lave politik. Man skal jo bare lytte til dem, der ved noget, og så gøre det, de siger. Men sådan er virkeligheden desværre ikke, sagde hun og understregede, at det i politik ikke er naturens interesser der tæller, men erhvervslivets.

Havmiljøordfører for SFs folketingsgruppe Marianne Bigum

Odsherred kommune har også fået nok

Et enigt byråd i Odsherred kommune sendte i februar en bekymringsskrivelse til minister for grøn trepart Jeppe Bruus, miljøminister Magnus Heunicke og minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen

Ifølge initiativtager og medlem af byrådet, Jette Sloth Nielsen (S) er kun en vej at gå, hvis fjorden igen skal huse rigdom og liv:

- Vi skal skabe balancen mellem benyttelse og beskyttelse af Isefjord, så vi kan få livet tilbage. Jeg har både set og lugtet, hvor dårligt fjorden har det. Så duer det ikke, at det liv, der er er tilbage bliver fjernet, knust og ødelagt med muslingefiskernes tunge skraberedskaber, sagde hun.

Medlem af byrådet i Odsherred, Jette Sloth Nielsen (S)

Kommunerne omkring fjorden bakker op

Red Isefjord har bedt kommunerne rundt omkring Isefjord om at skriver under på en fælles udtalelse til regeringen om kraftigt at fraråde udsættelsen af udfasning af muslingeskrab i otte år.

Indtil videre har både Holbæk, Frederikssund, Halsnæs og Odsherred har svaret, at de bakker op.