Hvor kommer kvælstoffet fra?
Kvælstof er et næringsstof, der får alger til at blomstre op i have og fjorde. Det er årsagen til fedtemøg, bundvendinger og iltsvind, som dræber dyrelivet i vandet og på bunden.Læg mærke til den ændrede farve på det vand, der pumpes ud i fjorden.
Hvis livet skal tilbage i vores fjorde, skal mængden af kvælstof nedbringes med flere tusinde tons. I Isefjord alene skal mængden reduceres med ca. 650 tons.
- Der er ingen tvivl om, at landbruget er den største synder, siger havbiolog Gunni Ærtebjerg, der har arbejdet for Danmarks Miljøundersøgelser i det meste af sit liv, herunder også med Isefjord.
75 procent kommer fra landbruget
- I Odsherred Kommune stammer ca. 75 procent af det kvælstof, der ender i Isefjord fra landbruget. En stor del af den gødning, som bruges på markerne, ender i dræn og kanaler, som har udledning til fjorden, forklarer han.
Fordelingen af kvælstofudledninger fra Odsherred til Isefjord ser ca. sådan her ud:
- Landbrugets dyrkning og gødskning: 75 %
- Naturlig afstrømning: 19 %
- Renseanlæg: 3 %
- Overløb som følge af regn: 1 %
- Ukloakerede sommerhuse: 1 %
- Ukloakerede landejendomme: 2 %
- Det vil sige, at byer og sommerhuse i Odsherred står for ca. 5 % af kvælstofudledningen til Isefjorden, og at ukloakerede landejendomme udleder ca. dobbelt så meget kvælstof som ukloakerede sommerhuse, siger Gunni Ærtebjerg.
Vi skal plukke de lavthængende frugter først
Han understreger, at det derfor er med god grund, at den grønne trepart i første omgang fokuserer på udledninger af kvælstof fra landbruget.
- Vi skal plukke de lavthængende frugter først. Alt andet ville være dumt, forklarer han og fortsætter:
- Selvfølgelig skal vi også have reduceret udledningen af kvælstof fra renseanlæg og ukloakerede områder. Men lige nu skal vi koncentrere os om at få stoppet, den store udledning, der kommer fra landbruget.
Kilder
Miljørapport - miljøvurdering af Spildevandsplan 2019-2022 Odsherred Kommune