Nyhed

Flere urørte skove i Odsherred

Vi får flere urørte skove i Danmark - og i Odsherred. Det har regering og støttepartier bestemt.
Se her hvilke skove det handler om i Odsherred og læs mere om 'urørte skove'.

Tirsdag d. 26. oktober 2021 kunne regeringen og dens støttepartier præsentere en aftale om at udpege i alt 30.000 hektar statsskov til såkaldt ’urørt skov’. Dermed stoppes motorsaven i 385 skove til gavn for biodiversiteten.

”Vi mere end fordobler det nuværende areal af urørt skov. Her vil der ikke længere være skovdrift, og der kommer mere plads til insekter og det fugleliv, vi gerne vil have mere af. Og så vil der komme endnu mere spændende naturoplevelser til danskerne,” siger miljøminister Lea Wermelin (S).

I Odsherred handler det om skovene ved Hov vig, Stokkebjerg skov, Ellinge skov, Kårup skov, Jyderup skov, Høve skov, Rørvig sandflugtsplantage, Grønnehave skov, Annebjerg skov, Grevinge skov, Kongsøre skov, Ulkerup skov, Sonnerup skov.

Kommunens skov ved Ægholm er allerede udlagt til urørt skov, og flere af kommunens andre mindre skove er ’de facto’ urørte, da der ikke foretages nogen form for naturpleje.

Derudover er der i regeringens udspil lagt op til en kortlægning af naturen i private skove, så de kan bæredygtighedscertificeres, og private skovejere kan "overtage" statens træleverancer.

Hos DN Odsherred håber vi, at initiativet bliver implementeret på en måde, så vi ikke skal vente 50 eller 100 år på at se resultaterne. Det er jo sådan, at fordi de eksisterende skove er sunde og velfungerende, vil det tage mange, mange år at udvikle spændende skov med stor biodiversitet med mindre man hjælper lidt til.

Tænk eksempelvis på en yngre tæt bøgeskov. Med mindre man fjerner nogle af træerne, vil sådan en skov kunne stå de næste 100 år uden at der sker væsentlige forandringer. Bevares, der er anemoner i skovbunden om foråret, men hvis vi skal hjælpe nogle af de pressede urter og dermed skabe grundlag for nogle af de sjældne insekter, skal der lysninger til.

Så vi håber, at det stadig vil være mulig for Naturstyrelsens gode folk at udarbejde forvaltningsplaner – og at disse planer vil skabe masser af variationer i skovene både i form af lysninger og i form af vådområder.

Læs mere om urørt skov her:

https://www.dn.dk/vi-arbejder-for/skov/urort-skov/

Og for de meget interesserede er her en artikel fra Videnskab.dk:

https://videnskab.dk/naturvidenskab/kom-med-i-sjaelden-uroert-skov-god-for-biodiversiteten-men-hvad-med-klimaet

Rødlig perlemorsommerfugl - her fotograferet af Henrik Thomsen - er en af de sommerfugle som måske får glæde af de urørte skove - især hvis der skabes lysninger...

Dens larve lever nemlig af violer, som helst skal vokse på et lunt og solrigt sted i skoven.