Debatindlæg

Læserbrev i Nordvestnyt d. 28. april 2021

Mon politikerne mener det med vild natur alvorligt?
Foranlediget af Miljø- og Klimaudvalgets prioriteringer har vi skrevet et læserbrev. Se nedenfor:

Vi har så efterfølgende fået oplyst, at der faktisk er afsat et budget til stier og plejeplan for det fredede område ved Klint.

Mon politikerne mener det med vild natur alvorligt?

Det er med stor ærgrelse, vi kan konstatere, at der stadig ikke er sket tiltag til at følge op på fredningen af Klintebjerg og Fladvandet fra kommunens side. Fredningen blev stadfæstet af Overfredningsnævnet i december 2019 (!), og derved fik kommunen som plejemyndighed to opgaver: 1) at etablere de planlagte stier, og 2) at udarbejde plejeplan for området, for at sikre at naturen fastholdes og forbedres. Stierne skulle ifølge kendelsen etableres senest efter et år, og plejeplanen skal foreligge senest to år efter fredningens gennemførelse.

Vi har nogle gange fra DN Odsherred spurgt til et budget til at få disse ting ordnet, men har kun fået henholdende svar, som tyder på, at der tilsyneladende ikke er afsat midler til at få tingene til at ske.

Dette blev så bekræftet ved at der på Miljø- og klimaudvalgets møde d. 13. april blev afsat 100.000 til ”Forbedring af færdsel på rekreative stier… herunder stier i fredede områder fx Klintebjerg” fra ’Forskønnelsespuljen’. Et beløb som jo er helt utilstrækkeligt, selv hvis alle pengene blev brugt i Klint.

Det er beskæmmende, når kommunen ikke tager sine forpligtelser i forhold til naturen alvorligt, samtidig med at man melder sig til konkurrencen om at blive ’Danmarks vildeste kommune’.

Det virker som om Miljø- og Klimaudvalget ikke har forstået, at kommunen nu er tilmeldt konkurrencen. I hvert fald har forlagene til ’Økonomiudvalgets midler til forskønnelse af hoved- og turistbyer’ ikke meget med vild natur at gøre. 250.000 kr. til forskønnelse af beplantning og de grønne områder i bymidterne og 50.000 kr. til ’højere plejeniveau for plæner’, som nu altså skal slås oftere. For slet ikke at tale om de store beløb der afsættes til ’Udskiftning og beskæring af udvalgte karakteristiske bytræer’ samt ’beskæring i grønne korridorer’.

Hvis man vil signalere ’vild kommune’, er man nødt til at tage sin egen udmelding alvorligt. Det betyder eksempelvis, at lade de grønne områder blive vilde – bl.a. ved at lade græsset vokse og vise, at højt græs ikke er farligt, men tværtimod nødvendigt for insekter og fugleliv. Der er stadig håb om, at ’forskønnelsen af beplantningen’ vil blive gennemført med naturligt hjemmehørende buske og træer, men vi frygter det værste…

Det virker som om kommunen ikke har forstået, at de er nødt til at gå foran og vise vejen, som det skete i Hjørring – herunder naturligvis få styr på sine forpligtelser i forhold til de beskyttede naturområder.

Med venlig hilsen

Nora Tams og Henrik Grüttner

DN Odsherred